2:31 PM
"Бурштинова казка" - екскурсія у членів історично-краєзнавчого гуртка до музею бурштину

Є один самоцвіт...

чудового золотистого кольору,

котрий в усі часи приваблював своєю таємничістю,

сяючим блиском, своїми загадковими властивостями.

А.Е. Ферсман

                 1 вересня 2010 року в м. Рівне відкрився Музей бурштину. Серед його експонатів – різноманітні шматки бурштину, знайдені у різний час на території Рівненщини та ювелірні вироби з цього каменю. Експонати розповідають не тільки про історію добування бурштину у краї, але й про єдине і Україні підприємництво, що займається його переробкою.

                   Зокрема, тут експонується найдавніший бурштиновий виріб України, якому приблизно 2,5 тисячі років. Це диск- амулет, знайдений на території Дубенського району, який свідчить про те, що наші предки вже тоді вміли обробляти бурштин і використовувати його як талісман та амулети. Ще однією окрасою музею вважаються камені, у яких закристалізовані комахи.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ці камені мають не лише науковців, але й колекціонерів. Представлені у музеї і різні бурштинові породи, деяким з яких уже по 40 мільйонів років. Один шматок такої породи, наприклад, дає різні відтінки одного зеленого кольору. 

 

             13 травня 2016 року члени історико-географічного гуртка під керівництвом вчителя історії Богут Г.Д. відвідали музей бурштину і мали можливість на власні очі побачити різноманітні екземпляри бурштину, почути розповідь про історію видобування та переробку каменів.

Найбільше враження справив диск-амулет, який є найдавнішим бурштиновим виробом.

Переглядів: 534 | Додав: Філософ | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: