2:13 PM
Поетичний марафон «Вогонь Шевченкового слова»
17 березня в рамках заходів, приурочених 200-річчю з Дня народження Тараса Шевченка, у холі Рівненської загальноосвітньої школи №24 відбувся кінолекторій «Мій Шевченко».
 У вступному слові було зазначено: «В історії України ще не було людини, яка зробила б такий велетенський вплив на уми і серця своїх співвітчизників.
 Кожне наступне покоління, кожна окремо взята людина читає Кобзаря по-своєму, відкриває його для себе заново. У нашу бурхливу добу суспільно-політичних змін, мабуть, немає поета, слова якого звучали б більш актуально, аніж Шевченкові: «Свою Україну любіть, любіть її во время люте, в останню, тяжкую минуту за неї Господа моліть…»
 Творці документального фільму-трилогії «Тарас Шевченко», що складається із трьох серій — «ВІРА», «ПОСТУП» та «ВОСКРЕСІННЯ» (студія «Кінологос»), дали можливість глядачам пройти від невеличкої хати в Моринцях, де народився Поет, до Чернечої гори біля Канева, де він похований.
 Вдалий «поліекран»: справжні документи, картини, стара кінохроніка, уривки з фільмів про Шевченка, візуалізація придатних до реального показу фактів, місць подій (Вільнюс, Петербург, Арал) – усе це дало можливість присутнім на перегляді побачити в Тарасові Шевченку водночас генія і звичайну людину, яка просто дуже любила свій народ.
 Він не був політиком, та на його ідеях сформувались і зросли чимало громадських організацій і партій. Він не був полководцем, але його слово змобілізувало сотні полків, дивізій, цілі армії піднімало до збройної боротьби. Він не був дипломатом, проте широта його поглядів, вклад у світову літературу та мистецтво, а головне – загальнолюдські ідеї братерства та любові здобули для України та українців належне визнання та пошану серед світової спільноти. Він не був проповідником, та своєю щирою вірою, дитячою відданістю Творцеві, гарячими віршами-молитвами не одного навернув до Бога. Він не прагнув бути пророком – він ним був.

18 березня 2014 року в Рівненській загальноосвітній школі №24 був проведений поетичний марафон «Вогонь Шевченкового слова», присвячений 200-річчю від Дня народження Тараса Григоровича Шевченка та Дню української писемності.

Сьогодні як ніколи потрібно осмислити кожне слово Великого Кобзаря, звернене до його сучасників та до нас, його нащадків. «Кобзар»  для українського народу – книга священна, мудра, вічна, адже досліджує непростий шлях випробувань, становлення української нації, прагне достукатися до серця кожного українця, а відтак – пробудити національну свідомість та гідність народу.

Тому в мандрівку з Шевченковими думами до вершин щирої людяності, палкої віри і незламного духу з таким трепетом відправилися усі учасники марафону.

Пролунали поезії «Сестрі», «Зацвіла в долині червона калина», «Вітер з гаєм розмовляє», «Думка», «Розрита могила», уривки із поем «Катерина», «Гайдамаки», «І мертвим, і живим». Учнівський ансамбль та хор педагогів виконали пісні «Поклін тобі, Тарасе», «Було колись на Вкраїні». А оскільки «Заповіт» Т.Г.Шевченка  нині консолідує націю, піднімає національний дух та гідність у боротьбі українців за свої права, то його виконання стало кульмінацією поетичного марафону.

Згідно традиції, «Кобзар» урочисто передали колективу ЗОШ№25, наголосивши для усіх присутніх, що це саме та книга, до якої потрібно звернутися в буремну хвилину відчаю і невизначеності, щоб знайти опору і відповідь.

Прикріплення: Картинка 1
Переглядів: 639 | Додав: Olga | Теги: Шевченківські дні, Рівненська ЗОШ №24, 200-річчя Шевченка, Шевченко Тарас Григорович | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: