2:06 PM
Міжпредметна науково-практична конференція

Не поет – бо це ж до болю мало,
Не трибун – бо це лиш рупор мас,
І вже менш за все – «Кобзар Тарас»
Він, ким зайняло і запалало.
(Євген Маланюк)

29 січня 2014 року на базі Рівненської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №24 Рівненської міської ради було проведено міжпредметну науково-практичну конференцію для вчителів української та світової літератури «Тарас Шевченко в європейському  історико-культурному просторі».

Розпочався захід виконанням у народному стилі пісні «Думи мої, думи мої…» під акомпанемент фортепіано.  Лився голос залою та торкав невидимі струни у душах присутніх, адже залишатися байдужим до Тарасового слова неможливо.

Після ліричного заспіву відбулося відкриття конференції та окреслення її мети та завдань завідувачем  КУ «Рівненський міський методичний кабінет» Жовтан Мирославою Анатоліївною.

З науковим висвітленням питань виступали:

  • Овдійчук Л.М., кандидат педагогічних наук, доцент кафедри української мови та методик викладання МЕГУ ім. С.Дем’янчука: «Тарас Шевченко в європейському історико-культурному просторі»;
  • Васюта С.Д., кандидат педагогічних наук, учитель української мови та літератури НВК № 19: «Образ дитини в літературній і живописній творчості Т.Шевченка: філософсько-ноосферний аспект»;
  • Пасічник О.Б., завідувач Центру роботи з обдарованими учнями, заслужений працівник освіти України: «Шевченко-художник і світова література».
  • Костюк В.В., учитель музики СпШ № 15: «Шевченко і музика».

Промовці вразили слухачів новими дослідженнями, змістовними мультимедійними презентаціями, озвученням книжкових новинок у галузі шевченкознавства та літературних спроб окреслити життя українського митця.

Учителі ЗОШ №22 Кравчук С.Ф та Линник В.Ю. доповнили висловлені думки попередниками про важливість компаративного аналізу як засобу встановлення типологічних зв’язків між українською та світовою літературою крізь призму традиційних тем, сюжетів, мотивів у творчості Т.Шевченка. Та завдяки мультимедійній презентації та малюнку практично показали переплетення пейзажної лірики Лі Бо, Ду Фу зі змалюванням української природи у поезіях Тарасом Григоровичем Шевченком.

А завідувач відділом виставок Рівненського краєзнавчого музею Данильчук Г.Ф. звернула увагу вчителів на можливість вивести поза школу вивчення творчості Кобзаря, адже у нашому місті й вулиця імені Т.Г.Шевченка є, і пам’ятник возвишається на центральній площі.

Інформаційно та емоційно підсумки роботи пролунали з вуст Крівцової Тетяни Володимирівни, методиста Центру роботи з обдарованими учнями. Учасникам конференції було запропоновано та відповідно затверджено проект, що акумулював усі вартісні погляди, яких повинен дотримуватися вчитель, щоб допомогти і учням розкрити сучасного Шевченка.

Переглядів: 580 | Додав: Olga | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: