9:55 PM
Майстер-клас "Великодня писанка випускника"

Мудрі люди кажуть: "У світі доти існуватиме любов, доки люди писатимуть писанки". Кожна писанка - це ніби маленький світ. Тут і небо із зорями, і вода з рибами, і дерево життя з оленями й птахами, і засіяне поле, і трибанні церкви - усе це вималюване у певному порядку для того, аби підтримати лад та рівновагу у нашому світі.

         Кожен колір писанки має своє символічне значення:

 

Червоний - мабуть є найбагатозначнішим кольором і найдавнішим. Символізує добро, радість життя, для молодих - надію на щасливий шлюб. Саме червоне яйце є головним символом Воскресіння, жертовності і небесного вогню. Символізує також пролиту за людей кров воскреслого Спасителя і радість життя.

Жовтий - небесне світило, тепло, врожай.

Зелений - означає весняне пробудження природи, надію, життя.

 

Блакитний - небо, повітря, чистота і здоров'я

Бурий, коричневий - землю і її приховану життєдайну силу.

 

          Чорний - колір ночі, потойбіччя, всього невідомого і таємного. В писанці, будучи тлом, виявляє силу інших кольорів, так само, як в житті темрява дає змогу зрозуміти, що таке світло. Також символізує нескінченність життя людини, продовження буття після смерті.

 

 

 

 

 

 

 

 

19 квітня 2016 року у Рівненській ЗОШ №24 відбувся майстер –клас «Великодня писанка випускника» під керівництвом вчителя трудового навчання Логвись Вікторії В’ячеславівни. 

 

 

 

 

 

 

Випускники дізналися про символічне значення кожного кольору, який використовується під час розпису. Вікторія В’ячеславівна запропонувала зразки орнаментів, тому кожен обрав собі візерунок, який бажав відобразити на писанці.

За традицією  усі писанки будуть розвішені на Чайчиній алеї, що знаходиться за кінопалацом «Україна», аби кожен мешканець міста міг відчути Великодній настрій.

Переглядів: 618 | Додав: Філософ | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: